Varen als vroeger

Varen als vroeger

Varen als vroeger 2560 1920 Bruinvisch

Varend monument

Authentiek en uniek als zeilend charterschip. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan… honderd jaar lang! Zowel het schip, het tuig als de motor ademen de sfeer van vroeger. De oude ééncilinder in de Bruinvisch is ruim 100 jaar oud! Het was een van de eerste motoren die in de zeilende vrachtvaart werd gebruikt. Nu is het de laatste nog werkende Kromhout motor in de beroepsvaart. De Bruinvisch heeft officieel de status van varend monument.

Van zijschroef tot Kromhout gloeikop

De Bruinvisch werd oorspronkelijk gebruikt als zeilend vrachtschip. Om tegemoet te komen aan de moderne tijd kwam rond 1930 een 12 pk liggende Deutz met zijschroefinstallatie op het voordek van de tjalk. Bij slechte wind hoefde niet langer geploeterd te worden aan de vaarboom of jaaglijn. Begin jaren vijftig kwam achter in het laadruim een 1 cilinder 30 pk Kromhout gloeikop moter uit 1917 te
staan. Deze motor had bij een Zeeuwse mossellaar dienst gedaan als voortstuwingsbron van een
houten Hoogaars.

Revisie

Toen Cees Dekker in 1973 eigenaar werd van de Bruinvisch stond de Kromhout motor er nog in. Van oud-schippers kreeg hij in de begintijd allerlei goede adviezen mee, zoals: zorg dat je bij de motor altijd een zij spek hebt hangen. Een zij spek is altijd handig om aan boord een lek mee te stoppen. Maar ook als je een uitgelopen lager hebt en geen nieuw lager voor handen hebt, dan kan je spek tussen lagerschaal en as leggen waardoor je tenminste thuis kan komen. Pas in 1992 werd de Kromhout motor vervangen door een Kromhout motor van hetzelfde type uit 1924. En hoewel de motor oud en bejaard was, is hij helemaal gereviseerd en wordt nu in reserve gehouden.

Het ritme van de Kromhout

De Kromhout motor staat bekend als voortstuwingsbron. Dat er ook muziek mee gemaakt kan worden heeft de Kromhout motor in de Bruinvisch in de loop der jaren wel bewezen. De motor werd voor het eerst als een soort ritme-instrument gebruikt bij de opening van het Heineken Jazz festival in 1989. In 2001 gaf de Amerikaanse celliste Francis-Marie Uitti een oorverdovend concert voor cello met twee strijkstokken en ‘stampende diesel’ in de Rommelhaven in Harlingen. En een paar jaar geleden vormden Kromhout en Brons de ritmesectie van de Wilde Zeetoeters.

Kromhout onderdelen

Tegenwoordig worden er geen Kromhout onderdelen meer gemaakt. Cees maakt sommige onderdelen nog zelf. En er zijn nog wel enkele adresjes waar onderdelen verkrijgbaar zijn of waar onderdelen gemaakt kunnen worden. Onder andere bij motorenrevisiebedrijf Jan Wiering.